Με επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου στις 11:00 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, η ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος των Γεωλόγων στην Πρόληψη των Φυσικών Καταστροφών & των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής».

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ),το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, και το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων (ΣΕΓ) Ευάγγελος Σπυρίδων και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΓ, Ταμίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, Γεωλόγος Γεώργιος Αγγελόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο βουλευτής Ν. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, ο βουλευτής Ν. Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Αχαΐας Νικόλαος Νικολόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παπαθεοδώρου.

Επίσης παρέμβαση έκαναν ο πρώην Δήμαρχος Πατρών Ανδρέας Καράβολας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Μήλιος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτ. Ελλάδας Αναστασία Πυργάκη και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών Κίμωνας Χρηστάνης.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να αναδείξει το σημαντικό ρόλο των Γεωλόγων στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας μας και να πείσει την πολιτεία να αξιοποιεί τη γνώση των Γεωλόγων στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενώ δόθηκε και έμφαση στην προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Γεωλόγων έναντι του ΠΔ 99/2018.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της γεωλογικής μελέτης και της παρουσίας του Γεωλόγου και έδωσε παραδείγματα από πλημμύρες, κατολισθήσεις και διαβρώσεις ακτών όπου υπήρχε απουσία των παραπάνω.

Στη συνέχεια ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας Γεώργιος Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στη συμβολή του Γεωλόγου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών και στη σχεδίαση λιμενικών έργων, ενώ ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ιωάννης Κουκουβέλας επικεντρώθηκε στη συμβολή της γεωλογίας στην κατανόηση του σεισμικού κινδύνου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ρήγμα της Ελίκης, στην περιοχή του Αιγίου.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαος Δεπούντης τόνισε την καθοριστική συμβολή του Γεωλόγου στον σχεδιασμό και την κατασκευή των έργων, ενώ έδωσε παραδείγματα από έργα στα οποία σημειώθηκε σημαντικότατη μείωση στο κόστος επειδή ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις και οι προτάσεις του Γεωλόγου στο σχεδιασμό  τους. Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στο συσχετισμό των ορυκτών πρώτων υλών με την πράσινη ενέργεια.